202104.12
1

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ VE PANDEMİDE AVUKATLIK – MINIMUM ATTORNEYSHIP FEE TARIFF AND ATTORNEYSHIP IN PANDEMIC


Türkiye Barolar Birliği, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ ni her yıl hazırlamakta ve işbu Tarife her yıl Resmi Gazete’ de yayımlanarak yenilenmektedir. İçinde bulunduğumuz 2021 yılında uygulanmakta olan Tarife, 24 Kasım 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmış ve bu tarihten itibaren uygunlanmaya başlanmıştır.

Tarife, avukatlar dışında pek çok sujeyi ilgilendirmektedir. Diğer bir deyişle her yıl yenilenen Tarife, sermayesi 250.000.00 TL’ nin üzerindeki anonim şirketler, üye sayısı 100’ün üzerinde olan yapı kooperatifleri ve avukat bulunduran kamu kurumları ile arabuluculuk, uzlaşma, tahkim gibi süreçlere dair giderleri ilgilendirdiği için doğrudan çoklu etkiye sahiptir.

Mahkemelerde ve tüm hukuki yardımlarda avukatlık ücretinin belirlenmesinde 1136 sayılı Avukatlık Kanunu ve Asgari Ücret Tarife Hükümleri uygulanmaktadır. Belirtilen rakamlardan daha az ücrete anlaşılamamakta olup, Kanun’ la koyulan bu kesin kuralın ihlalleri avukatlara verilebilecek disiplin cezaları ile vergi kurallarını da ilgilendirmektedir.

Taraflar arasında akdi avukatlık ücretinin kararlaştırılmadığı veya kararlaştırılan akdi avukatlık ücretinin geçersiz sayıldığı hallerde; mahkeme tarafından dava konusu edilen tutar üzerinden tarife gereğince hesaplanacak avukatlık ücretinin altında bir ücrete hükmedilememektedir.

Bir önceki Tarife’ de, büroda sözlü danışmada ilk bir saat için 450.00 TL olan ücret, yeni Tarife’ de 540.00 TL olarak güncellenmiş; sermayesi 250.000 TL’ yi geçen anonim şirketlerin avukatlarına ödeyeceği aylık asgari ücret ise net 2.835.00 TL’den 3.405.00 TL’ye çıkarılmıştır. Eklemek gerekir ki, dava veya takiplerden doğan asgari ücret tutarlarının yıl içinde bu ücretleri aşması durumunda şirketler tarafından ayrıca avukata ödeme yapılması ve avukat tarafından da makbuz kesilmesi kanunun gereklerindendir.

Yeni Tarife yayımlandıktan sonra ağır ceza mahkemesinin görev alanına giren davalar için 8.200.00 TL, asliye mahkemeleri için 4.080.00 TL vekalet ücreti hükmedilmektedir. Konusu belirli bir değer olan davalar ve icra takiplerinde ise ilk 40.000.00 TL’ ye kadar olan oran 2021 için değiştirilmemiş bulunmaktadır. Konu miktar için %15 oranına tekabül eden vekalet ücreti miktarı, miktar arttıkça düşmektedir.

Diğer yandan, belirli miktara dair bulunan davalarda, belirli miktarın %25’ ine kadar olmak üzere vekalet ücreti anlaşması yapılması mümkün bulunmaktadır. Konusu belirli miktara dair olmayan davalarda, vekalet ücretinin belirlenmesinde üst sınır bulunmamaktadır. Tarifede en az 8.200.00 TL vekalet ücreti ödenmesini gerektiren bir ağır ceza davası için avukat ile müvekkili daha üst miktarları kararlaştırabilecektir.

Bununla birlikte, anonim şirketlerin kayıtlı sermayeleri 250.000.00 TL üzerinde ise bu şirketlerin avukatlık sözleşmesi yapmamaları Kanun’ da suç olarak düzenlenmekte ve büyük idari para cezaları söz konusu olmaktadır. Avukat meslek kuruluşları olan Barolar, yükümlülüklerini yerine getirmemiş olan şirketler hakkında suç duyurusunda bulunarak gerekli süreçleri takip etmektedir.

Verilen bilgiler doğrultusunda, 2020 yılına göre Tarife ücretlerinde % 20-25 oranlarında ciddi artış yapılmıştır. Ücretlerde artış yapılmış olsa da pandemi nedeniyle eskiye göre daha yavaş şekilde çalışan adliyeler ile kötü piyasa koşulları nedeniyle, avukatlar için bu artışlar pek bir memnuniyet ifade etmemektedir. İşlerin yolunda gitmediği durumda avukatların işi iyi ve çok olur dense de aslında öyle değildir. İşler iyi gittiğinde herkes olumlu etkilenmekte olup dolayısıyla avukatlar da bu durumdan memnun kalmaktadır. İşlerin sayısının artmasından ziyade önemli olan, işlerin bereketli ve nitelikli işler olmasıdır.

Az kaldı pandemi, seni birlikte yeneceğiz!

Av. Can AYAN